Nouă preluare de pe SecreteleSistemului în presa mainstream: CSM si SRI (CNCyberint) au protocol de colaborare inca din 2014 conform LUJU și EVz

Fostul ofiter SRI Ioan Dedu a avertizat inca din 2016 despre Cyberint

Prezent la o conferinta organizata, in 2016, de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) la Parlament, colonelul SRI (r) Ion Dedu a avertizat ca Centrul National Cyberint, aflat in ograda SRI, desi infiintat printr-o Hotarare a CSAT nepublica, se doreste sa devina singura institutie care asigura securitatea cibernetica, menita sa supravegheze internetul si, deci, populatia, in vederea atingerii obiectivului stabilit in „Strategia de securitate cibernetica a Romaniei”.

Culmea, si aceasta „Strategie” este infiintata tot prin Hotararea CSAT (nr. 16/2013) si prin Hotarare de Guvern (nr. 271/2013). Iar, ca sa fie destul de clar, de implementarea acestei Strategii conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe, a fost desemnat sa se ocupe Consiliul Operativ de Securitate Cibernetica, unde functia de “coordonator tehnic” este asigurata de “Serviciul Roman de Informatii in calitate de Autoritate nationala in domeniul securitatii cibernetice prin intermediul Centrului National Cyberint”.

In sustinerea acestor informatii, au fost extrem de ingrijoratoare declaratiile facute la acel moment de colonelul SRI (r) Ion Dedu care a subliniat ca sarcina Cyberint este de a supraveghea populatia: „Este vorba despre Centrului National Cyberint, pentru care se pregateste deja o operatiune identica de scoatere la suprafata ca si in cazul Centrului National de Interceptarea Comunicatiilor”.

***

Cum sa aiba Consiliul Superior al Magistraturii initiativa verificarii protocoalelor abuzive dintre instante, parchete si Serviciul Roman de Informatii, cand chiar acest for a incheiat, in 2014, un protocol cu o structura secreta de tip fantoma a SRI, denumita Centrul National Cyberint? Potrivit informatiilor noastre, Centrul National Cyberint este de aceeasi factura cu Centrul National de Interceptare a Comunicatilor (CNIC), adica sunt unitati militare are SRI fara personalitate juridica, infiintate prin hotarari secrete al CSAT. Avem informatii ca multe institutii ale statului au incheiate protocoale cu acest centru Cyberint, in virtutea faptului ca exista o Hotarare de Guvern care a desemnat SRI ca autoritate nationala in domeniul securitatii cibernetice (supravegherea internetului). Este incredibil cum institutii serioase ale Statului roman pot incheia protocoale cu entitati fantoma care nu sunt infiintate prin lege, ci prin Hotarari CSAT secrete. In aceste conditii, este evident ca CSM nu poate fi un garant al independentei Justitiei, cat timp accepta ca interceptarile folosite ca probe in dosare penale sa fie efectuate de CNIC – institutie fantoma care nu este infiintata prin lege si care in fapt reprezinta o unitate secreta a SRI. La fel cum CSM nu intervine in cazul incalcarii drepturilor omului, prin acceptarea ca serverele si bazele de date ale institutiilor din sistemul judiciar sa fie monitorizate si “aparate” de o alta structura fantoma, Centrul National Cyberint.

NAUCITOR, CSM ARE PROTOCOL CU SRI – Garantul independentei Justitiei a incheiat in 2014 un protocol cu Centrul National Cyberint, entitate a SRI infiintata in secret printr-o Hotarare nepublica a CSAT. Sub pretextul apararii securitatii internetului, agentii SRI au primit acces liber in baza de date a portalului eMAP, in care se arhiveaza toate documentele CSM (Document)

Protocolul de colaborare incheiat in 2014 de Consiliul Superior al Magistraturii cu Centrul National Cyberint al SRI in domeniul securitatii sistemelor informatice si de comunicatii este in continuare in vigoare si isi produce efectele, conform celor convenite intre cele doua institutii, protocolul desfasurandu-se pe o perioada nedeterminata. Precizarea vine chiar din partea presedintei CSM judecatoarea Mariana Ghena (foto) si este cuprinsa intr-un raspuns acordat Lumeajustitiei.ro in data de 3 aprilie 2017. Clarificarea venita din partea sefei CSM are loc dupa ce Lumeajustitiei.ro a solicitat Consiliului o clarificare la raspunsul oferit in data de 30 martie 2017 de judecatoarea Mariana Ghena, raspuns in care se confirma incheierea unui protocol intre CSM si Centrul National Cyberint, centru aflat in „custodia” Serviciului Roman de Informatii. In cuprinsul raspunsului din 3 aprilie 2017, sefa CSM ne precizeaza ca a dispus efectuarea „unei analize a oportunitatii reevaluarii protocoalelor incheiate de Consiliu cu alte autoritati, institutii sau organisme, precum si a oportunitatii finalizarii proiectelor de protocoale ramase neincheiate la finalul anului 2016”.

Ulterior, pe baza analizei efectuate de Directia Legislatie, Documentare si Contencios din CSM, Comisia nr. 1 a Consiliului se va reuni pentru a trage concluziile, urmand ca acestea sa fie supuse deciziei Plenului CSM.

SISTEMUL INFORMATIC AL CSM, SUB CONTROLUL SRI – Protocolul incheiat in 2014 intre CSM si Centrul National Cyberint al SRI este inca activ. SRI sustine ca nu are acces la bazele de date. Cine garanteaza? Surprinzator, in urma dezvaluirilor Lumeajustitiei.ro, noul CSM a dispus analizarea oportunitatii ca protocolul sa mai continue. CSM va reanaliza si alte protocoale pe care le are cu alte institutii (Document)

 

cms cyberint protocol

***

Exploziv! OFIŢERI SRI prezenți la o ŞEDINŢĂ A CSM, în care S-A DISCUTAT un SUBIECT FOARTE DELICAT pentru securitatea ţării. Există dovezi într-un DOCUMENT FOARTE IMPORTANT

Foștii ofițeri SRI Ion Dedu și Daniel Florea au prezentat în emisiunea lor tv, ”Secretele Sistemului”, un document foarte interesant, din care rezultă că doi ofițeri ai Serviciului Român de Informații au participat la lucrările uneia dintre comisiile Consiliului Superior al Magistraturii.
UPDATE Surse judiciare au declarat, exclusivitate pentru Evz, că fosta președintă a CSM, Oana Schmidt Hăineală a încheiat încă din 2013 un acord cu SRI pentru securitatea cibernetică. Acesta acord a funcționat timp de un an de zile și prevedea preîntâmpinarea unor atacuri cibernetice asupra instituțiilor statului român. Concret cei care lucrau în instituție, în cazul unui atac cibernetic, ar fi fost preveniți să nu deschidă anumite mail-uri care ar fi fost clonate și prin care hackeri ar fi putut intra în baza de date a celor de la CSM. Conform surselor citate, în 17 noiembrie 2014, cei de la SRI au cerut ca acordul să fie prelungit. Pe 17 noiembrie 2014, cei care făceau parte din cosiliu au stabilit o comisie de lucru restrânsă care a decis ca acordul cu SRI să nu mai fie prelungit. ”Am constatat că acordul nu putea fi prelungit pentru că încălca anumite prevederi și norme, întrucât aspectele legate de securitatea cibernetică erau de competența STS și nu a SRI”, au declarat aceleași surse.

Este vorba de o ședință de lucru din 17 noiembrie 2014, a unei comisii a CSM, lucrările fiind numite: ”Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performanței judiciare; integritatea și transparența sistemului judiciar”. Coordonatorul comisiei era judecătorul Mircea Aron.

Așa cum rezultă din document, la lucrări au participat și Florin Cosmoiu, directorul Centrului Național Cyberint, departament din SRI care se ocupă de siguranța cibernetică, și Coralia Panaite, de la Direcția Juridică a SRI.
Pe ordinea de zi, chiar la primul punct, era lucrarea cu numărul 4397/2014, dezbatera punctului de vedere al Departamentului Legislație ”cu privire la propunerea de încheiere a unui acord de cooperare în domeniul securității cibernetice”.

Potrivit documentului, comisia CSM a decis: ”constituirea unui grup de lucru, coordonat de domnul judecător Nicolae Horațius Dumbravă, care să analizeze aspectele pe care le presupune încheierea acordului de cooperare preconizat.”

Trebuie remarcate două lucruri: reprezentanta Direcției Juridice a SRI era subordonata generalului Dumitru Dumbravă, cel care, pe 30 aprilie 2015, avea să spună public că Justiția este un ”câmp tactic” pentru SRI; judecătorul Horațius Dumbravă, pe de altă parte, este cel care, în februarie 2014, a cerut CSAT să spună dacă există în magistratură ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *